Zeilschool de Vuntus

"De enige echte jeugdzeilschool van
't Gooi en omstreken"

 

 

 Zeilschool de Vuntus

"De enige echte jeugdzeilschool van 't Gooi en omstreken"

 

Meest gestelde vragen

1. Moet mijn kind zelf lunch mee nemen?

Ja. Wij lunchen van ongeveer 13.00 tot 14.00 uur en daarin kunnen de kinderen hun zelf meegebrachte eten en drinken nuttigen. Verspreid over de dag lassen we momenten in waarin we de kinderen limonade en water aan bieden. Helemaal op warme dagen staat voldoende drinken centraal.

Tip: Geef voldoende eten en drinken mee. Wij merken dat kinderen meer trek hebben dan op een schooldag.

2. Wat doen jullie als het te hard waait?

Wanneer het hard waait, kijken wij altijd wat het veiligste is. Het komt wel eens voor dat we niet gaan zeilen maar dit komt vrij weinig voor aangezien de Vuntus enkele windluwe plekken kent waardoor het de ideale plas is voor met name beginnende zeilers.

3. Wat doen jullie als het veel regent?

We proberen in principe zo lang mogelijk door te zeilen. Als de kinderen een regen/zeilpak aan hebben, is dit ook geen probleem. Zolang wij nog lachende gezichten zien, blijven we lekker zeilen. Als het echt de hele dag regent, wisselen we het zeilen af met spelletjes in één van onze cursuslokalen.

Tip: Geef altijd een regen/zeil pak mee.

4. Wat doen jullie als er onweer voorspeld is?

Voor onweer kijken wij goed uit. Elke ochtend bespreken wij de voorspelling voor die dag en daar passen wij onze lesplanning op aan. Wanneer er onweer voorspeld wordt, houdt de Hoofdinstructeur het weer en de buienradar extra scherp in de gaten zodat we altijd op tijd het water af kunnen. Bij twijfel gaan we gelijk het water af en zetten we de les door op de kant of doen we binnen spelletjes.

5. Moet ik mijn kind insmeren?

Ja. Op het water is de kans op verbranden altijd groot, zelfs als het bewolkt is. Zorg ervoor dat uw kind ’s morgens altijd ingesmeerd is. Daarnaast zullen wij gedurende de dag met zonnebrand langs de kids gaan zodat ze zich vaker kunnen insmeren.

Tip: Een pet of zonnebril helpt ook tegen de zon!

6. Kunnen wij onze kinderen zien zeilen?

Natuurlijk, het u staat vrij om vanaf de kant of eigen boot naar uw kind te kijken. Let er wel op dat u met een boot de les niet hindert. Daarnaast hebben we op vrijdagmiddag (of de laatste zondag van de voor-/najaars cursus ) om 15:30 het ‘voorzeilen’ Dit betekent dat u vanaf de steiger naar uw kind kunt kijken hoeveel ze geleerd hebben. Wij komen dan per groepje langs zeilen zodat u van dichtbij schitterende foto’s kan maken. Opa’s, oma’s, ooms en tantes zijn uiteraard ook welkom. Aansluitend op het ‘voorzeilen’ volgt de diploma-uitreiking.

Tip: Wij beginnen altijd stipt op tijd dus kom ook op tijd.

7. Komt mijn kind met zijn/haar vriend(innetje) in dezelfde groep?

Mocht uw kind bij een vriendje/vriendinnetje willen, dan kunt u dat bij de aanmelding doorgeven. Wij houden hier rekening mee bij het indelen van de groepjes. Voorwaarde is wel dat de kinderen hetzelfde zeilniveau hebben.

8. Wat voor kleding heeft mijn kind nodig tijdens het zeilen?

De kleding moet nat kunnen worden aangezien we dicht bij het water zitten en dit niet kunnen voorkomen. Wij zien het liefst een broek of driekwartsbroek (om te knieën te beschermen), een T-shirt, een vest tegen de kou en dichte schoenen. Tegenwoordig kosten een wetsuit en waterschoentjes niet al teveel dus dit is ook altijd een optie. Daarnaast is het verplicht om altijd dichte schoenen te dragen om stoten van de tenen te voorkomen.

Voor de PICO en VAGO zeilers is een wetsuit verplicht. Deze hebben wij op de zeilschool liggen, maar uw kind mag natuurlijk ook zijn/haar eigen wetsuit meenemen. Zij zijn ook verplicht om dichte schoenen of zeillaarsjes te dragen.

Zwemvest is voor iedereen verplicht, zowel op het water als op de kant! Deze hebben we op de zeilschool in alle soorten en maten zodat ze passend zijn voor ieder kind.

Tip: Doe altijd twee extra kleding setjes in de tas van uw kind zodat ze zich kunnen verkleden wanneer ze erg nat zijn geworden.

9. Doen jullie ook spelletjes?

Ja, natuurlijk. Plezier hebben in zeilen staat bij ons centraal. We proberen zoveel mogelijk te zeilen en dit te combineren met spelletjes. De ene keer doen we een zeilend spelletje, de andere keer een spel op de kant of op het vlot. Tijdens de lunch doen we altijd een spel. De jongste zeilers hebben vaak meer behoefte aan de afwisseling zeilen en spelletjes en de wat oudere, vaak ook meer ervaren zeilers, willen liever meer zeilen. Kortom, wij spelen in op de behoefte van de kinderen zodat ze het voor hun leuk blijft maar het leren zeilen toch centraal blijft staan.

10. Hoe ziet een normale lesdag er uit?

Maandag ochtend: Graag op tijd aanwezig om te kunnen aanmelden. Dit gebeurt bij de Hoofdinstructeur. Die zorgt ervoor dat u weet in welk groepje uw kind zit, waar het lunchtrommeltje in moet en waar de tas neergezet kan worden.

Een standaard dagindeling ziet er als volgt uit:

10:00 Begint de zeilles: Uw kind gaat samen met zijn groepje naar de zeilboten. Dit gebeurt op maandag via de steiger naar het vlot. Andere dagen via de motorboten.

13:00 tot 14:00 Lunch: Wanneer het goed weer is lunchen we op het ‘Vuntuseiland’. Met slecht weer lunchen we op de zeilschool.

17:00 Kunt u uw kind weer ophalen. Lunchtrommeltje en tas graag mee nemen. Graag even afmelden bij de desbetreffende instructeur zodat wij ook weten dat ieder kind met zijn/haar ouder/verzorger is mee gegaan.

Woensdag zeilen de PICO en VAGO zeilers langer door en aansluitend eten ze met ons mee. Zij kunnen om 20:00 uur weer opgehaald worden.

Vrijdag 15:30 Voorzeilen: U kunt dan vanaf de steiger kijken hoeveel uw kind geleerd heeft. Wij varen dan per groepje langs zodat u schitterende foto’s kan maken. Gevolgd door de diploma-uitreiking. Einde rond 17.00 uur.

11. Help! Mijn kind kan nog helemaal niet zeilen?

Geen enkel probleem. Daar zijn wij voor! Uw kind leert bij ons de beginselen van het zeilen. We beginnen door eerst te leren hoe ze zien waar de wind vandaan komt. Daarna komen de bootonderdelen aan bod. Rustig aan leren we hoe een roer werkt. Dat naar links rechts is en andersom. Zoals u ziet, kleine stapjes om er voor te zorgen dat uw kind spelenderwijs leert zeilen.

12. Hoe groot zijn de groepjes en hoeveel instructeurs?

De zeilschool is aangesloten bij het CWO (Commissie Watersport Opleidingen). Wij hanteren hun veiligheidseis:1 instructeur op 6 cursisten.

Onze groepen bestaan uit maximaal 12 cursisten en dus 2 instructeurs. Dit is ideaal voor het leerrendement van de cursisten. Boven de verschillende instructeurs is er ook nog altijd de Hoofdinstructeur die alles op en langs het water in de gaten houdt. Kortom, veiligheid voor alles !

 

Volg ons ook op...

Het weer in Loosdrecht

Lichte regen
10°C
Vochtigheid: 92%
Wind: ZZW, 0.89 m/s

Ik wil de nieuwsbrief!